Miksi tiilikatto täytyy pestä?

Tiilikatto on pitkäikäisyydellään huoleton valinta, sillä laadukas tiilikatto kestää jopa puoli vuosisataa. Parhaimmillaan se peittoaa jopa talossa asujien eliniän! Betonitiilikaton iäksi lasketaan 50-70 vuotta ja savitiilikatto voi pysyä kunnossa jopa sata vuotta.  Tiilikattoa tulee kuitenkin huoltaa ja pestä. Tässä artikkelissa kerromme tiilikaton pesusta ja siitä, mitä tiilikaton pesu maksaa.

Pitkä käyttöikä taataan huoltamalla kattoa säännöllisesti, sillä huoltamattoman katon käyttöikä voi laskea reilustikin alkuperäisestä arviosta. Suositus on, että katto tarkastetaan vuosittain, jotta tiedetään, missä sen kanssa mennään ja ongelmat havaitaan ajoissa. Tiilikatto kannattaa harjata keväisin ja syksyisin. Myös räystäskourut on tällöin hyvä tyhjentää.

Pinnaltaan ehjälle tiilikatolle huolloksi riittää pelkkä pesu. Mutta miksi tiilikatto pestään? Pesulla päästään eroon epätoivotusta kasvustosta ja liasta. Toimenpide jatkaa tiilikaton käyttöikää, sillä kasvusto sen pinnalla lisää vaurioitumisen riskiä. Vauriosta tiilikattoon aiheutuu reikiä, joka tietysti heikentää sääsuojaa talon muihin rakenteisiin. Vuotava katto on suuri riski muulle rakennukselle.

Tiilikaton yksi suurimmista uhkista on sammal, joka voi ajan saatossa tehdä suurta tuhoa, kun sen juuristot työntyvät tiilten pinnalle syntyviin halkeamiin. Sammaloituneelle katolle ei riitä koskaan pelkkä harjaus, vaan tarvitaan järeämpiä otteita. Yhdessä jäätyvän veden kanssa sammalen juuret voivat tehdä tiiliin lisää halkeamia ja jopa murentaa tiiliä. Sammalen ikävät puolet eivät siis jää pelkkiin ulkonäköhaittoihin.

Pesu antaa ilmettä

Tiilikaton pesulla voi talolle saada myös mukavan kasvojenkohotuksen! Puhdistettu katto voi näyttää parhaimmillaan aivan kuin uudelta. Pesu on aivan ehdoton myös ennen mahdollisia pinnoituskäsittelyjä.

Tiilikatto pestään painepesurilla. Paineen on oltava riittävän maltillinen, jotta pesulla ei rikota pintoja. Ammattilaisen pesurissa painetta löytyy kotitalousmalleja enemmän ja niillä saa puhtaampaa jälkeä. Ammattilainen myös tietää säätää paineen juuri oikeaksi – katto puhdistuu turvallisesti.

Etenkin jo heikentynyt tehdaspinta voi kärsiä huolimattomasta pesusta. Katto täytyykin aina painepesurilla tehdyn käsittelyn jälkeen myös suojata asianmukaisesti. Jotta katto pysyy varmasti pesun jälkeen kunnossa, suosittelemme tehopesulle aina ammattilaisen otetta.

Hellemmän pesun voi tehdä itse harjaamalla ja lisäämällä kasvuntorjunta-ainetta, tämä vie kuitenkin aikaa.

Mikä on katon suojakäsittely?

Tiilikaton suojakäsittely on paikallaan noin 10-15 vuoden välein tai kun katto alkaa sammaloitua, likaantua, haalistua ja tiilten pinta muuttuu huokoiseksi. Suojakäsittely estää myös pakkasrapautumista. Väritön suojakäsittely tekee tiilestä vettä ja likaa hylkivän muuttamatta tiilen ulkonäköä. Maalauspinnoituksella tiilen väri puolestaan voidaan palauttaa alkuperäiseen sävyynsä tai jopa vaihtaa katon väriä.

Paljonko tiilikaton pesu maksaa?

Tiilikaton pesun hinnassa puhutaan muutamista tuhansista euroista, kun ammattilainen suorittaa sen. Esimerkiksi noin sataneliöisen omakotitalon tiilikaton pesu maksaa noin 1000-1500 euroa, kun samalla tehdään suojauskäsittely.

Ammattilaisen tekemänä katon huolto maksaa vain murto-osan uuden katon hinnasta, joten kattoon kannattaa satsata aina sopivin väliajoin.

Ammattilainen maksaa tietysti enemmän kuin itse tehden – mutta ammattilaisilla on monia etuja, jotka kotitalouksilta itseltään usein puuttuvat. 

Ammattilaisella on oikeanlainen painepesuri, tasokkaat välineet pinnoittamiseen ja tietotaito mahdollisten ongelmien ilmetessä. Heillä on myös tarvittavat turvavälineet, jolloin talon asukkaat voivat huokaista helpotuksesta – tapaturmavakuutuksen laajuutta ei tarvitse käydä tarkastamassa ennen pesijän katolle nousemista!

Huomioithan myös, että Maalaustehon toteuttamana saat tiilikaton pesusta ja käsittelystä kotitalousvähennyksen!

Scroll to Top