Mitä talon maalaus maksaa?

Omakotitalon maalauksen hinta askarruttaa useimpia asiakkaitamme. Kuinka paljon säästöä tulee itse tehden vai kannattaisiko kuitenkin tilata ammattilainen?

Talon maalauksen hinta rakentuu luonnollisesti käytettävistä materiaaleista ja työvoimasta. Huomioon tulee ottaa myös kohteen haastavuus – joudutaanko maalaustyötä varten rakentamaan paljon telineitä tai käyttämään henkilönostimia?

”Pääsääntöisesti hinta lasketaan kohteen korkeuden, koon, julkisivun kunnon, käytettävien sävyjen ja koristeellisuuden perusteella”, kertoo toimitusjohtaja Jonne Riihimäki.

”Esimerkiksi koristeelliset ikkunanpielet tai nykyisin suositut näköesterimoitukset voivat olla yllättävän töiseviä maalattavia.”

Eri sävyjen käyttäminen tarkoittaa tekijältään paljon huolellista rajaus- ja suojaustyötä.

Yksi yllättävä hintaan vaikuttava tekijä ovat terassit – varsinkin lasitettuna.

”Terassien, valokatteiden ja lasitettujen terassien puurakenteet ovat töiseviä ja tarkkuutta vaativia maalauskohteita. Samoin, jos korkeassa talossa on paljon terasseja, talosta ulkonevia rakenteita tai katoksia, voidaan maalaustöihin tarvita merkittävästi isompi henkilönostin, jotta ulottuma riittää,” Riihimäki tietää.

”Toki hintaan vaikuttaa myös kohteen sijainti. Esimerkiksi mökki kauempana asutuksesta tuo matka- ja yöpymiskuluja tekijöille.”

Tarkka tarjous ei tuo yllätyksiä

Maalaustehon tarjoukset ovat aina laskettu hyvin tarkasti. Projektilla täytyy olla oikea hinta, eikä yllättäviä piilokuluja saa rakentua. 

”Pystymme aina tekemään kiinteähintaisen, tarkan tarjouksen. Hinta ei muutu, ellei asiakas halua tilata lisää jotain sellaista, mitä tarjouksessa ei ole sovittu. Esimerkiksi lahokorjaukset voivat olla sellaisia, jos niitä löytyy yllättäen vaikka jostain korkealta. Niistäkin sovitaan sitten asiakkaan kanssa selkeästi. Meidän hintoihin eivät myöskään vaikuta inflaatiot tai materiaalihintojen nousu,” Riihimäki naurahtaa.

”Meihin voit luottaa myös siinä, jos arvioimme kohteen tai työn sellaiseksi, jota emme voi toteuttaa. Kerromme tämän heti ja ehdotamme tilalle toista ratkaisua.”

Kallista vai järkevää?

Riihimäki toteaa, että toki suomalaisesta työstä puhuttaessa on luonnollisesti edullisempaa tehdä itse kuin maksaa ammattilaiselle. Mutta silloin täytyy olla varautunut riskeihin huolellisesti.

”Nykyisin talkookulttuuri ei oikein toimi. Varsinkin taloyhtiöissä voi olla todella rankkaa, jos pitäisi maalata kokonainen rivitalo vapaa-ajalla, ja paikalle ilmaantuukin neljä tekijää.”

Omakotitaloissa asuu myös paljon heitä, joiden aika, kunto tai kädentaidot eivät riitä maalausurakkaan.

”Ja sitten on tietysti se, haluaako käyttää koko kesäloman maalaamiseen. Esimerkiksi ison kaksikerroksisen talon maalaukseen menee helposti kahdella ammattilaisella viikko ja kesälomalaisella sitten koko kesäloma,” Riihimäki pohtii.

Lisäksi itse tehden tulee monesti vähän oikaistua – ammattilaisella ei ole varaa tehdä vasemmalla kädellä. 

Turvallisuus on tärkeää

Tee-se-itse-miehet luistavat usein myös asianmukaisista turvavälineistä tai nostimista. Korkealta tippuessa voi sattua vaarallisia vahinkoja. Korkealla tekeminen vaikuttaa myös hidastavasti työtehoon, mitä ei aina osata ottaa huomioon.

Ammattilaisen työskentely on tehokasta, sillä kaikki rutiinit tulevat selkärangasta.

”Suojaamisessa sen huomaa usein, että ammattilainen osaa sen paremmin. Ei ole niitä harmittavia maaliläikkiä terassilla. Ammattilainen ei yksinkertaisesti mokaa niitä juttuja.”

Tärkeää on myös oikean ja laadukkaan maalin valinta.

”Meillä on viidentoista vuoden kokemus eri maaleista, ja käytämme vain niitä, joista ei ole tullut reklamaatioita. Väärän maalivalinnan kanssa voi myös käydä niin, että vuoden päästä koko kerros kuoriutuu pois, kun esimerkiksi perinnemaalin päälle tulee väärää maalia. Silloin on vielä vaikeampaa saada kavereita talkootöihin poistamaan sitä maalikerrosta. Sama tilanne voi yllättää myös, jos pohjatöitä ei tehdä kunnolla.” 

Scroll to Top