Näin ulkomaalaukset hoidetaan laadukkaasti

Ulkoseinän maalaus tehdään aina eri ehdoilla, kuin talon sisäpintojen maalaus. Ulkomaalaukset toteutetaan säiden ja olosuhteiden armoilla ja niissä painitaan erilaisten haasteiden kanssa, kuin sisäseinien maalauksessa. Siksi on tärkeää tietää, että mitä tekee, milloin ja ennen kaikkea – mitä maalia käytetään.

Talon maalaus jakaantuu kolmeen osaan; pohjatöihin, suojaukseen ja itse maalaukseen. Pohjatöistä ei kannata luistaa, sillä niistä nipistäminen aiheuttaa monesti vain lisää ongelmia!

Pohjatyöt kuntoon

Ensimmäiseksi talon maalauksessa tartutaan pesuvälineisiin. Talon seinät pestään liasta ja homeesta ja vanha, löyhästi kiinnittynyt maali kaavitaan. Seinät pestään oikealla tuotteella, jotta lopputulos on varmasti laadukas. Puun annetaan kuivahtaa kunnolla ennen ulkoseinän maalausta. Jos pinnat on kaavittu puuhun saakka, eli niin sanotusti puupuhtaiksi, täytyy pinnat pohjustaa myös puunsuoja-aineella.

Pohjatöihin luetaan myös suojaaminen. Kaikki pinnat, joihin maalin on vahingossa mahdollista päätyä täytyy suojata huolellisesti. On harmillista huomata, että maalipisaroita löytyy ihan vääristä paikoista! Esimerkiksi ikkunat, helat, kasvillisuus ja valaisimet eivät varmaankaan kaipaa hallitsematonta koristelua. Myös esimerkiksi ajoneuvot ja pihakalusteet on hyvä siirtää riittävän kauas.

Oikeanlaiset välineet ulkoseinän maalaukseen

Voisi ajatella, että maalaamiseen voi käyttää mitä tahansa rautakaupassa myytävistä tarvikkeista ja projektiin riittää muutama pensseli, mutta kun ammattilainen saapuu maalaamaan on arsenaalia usein pakettiautollinen ja käytettävät tuotteet on huolella valittu.

”Ei nyt ihan voi sanoa, että niitä tavaroita olisi kuin kirurgilla, mutta melkein!” naurahtaa Maalaustehon toimitusjohtaja Jonne Riihimäki.

”Pohjatöihin on pesuri, letkut, kaavin ja teräsharja. Sitten tarvitaan suojausvälineet; teippiä, pressua, muovia, pahvia. Ja kun aletaan maalaamaan on joka sävylle oma maalauskaukalo ja eri kokoiset pensselit, eri kokoisia jatkovarsia ja kaksi eri kokoista telaa. Korkealla oleviin kohteisiin vielä tietysti pukit ja telineet. Rajaukseen vielä välineet, kuten lasta ja roiskeita varten luutua tai nukkakangasta. Onhan niitä siinä!”

Kaiken lisäksi välineet valitaan myös maalattavien alueiden ja materiaalien mukaan.

Ammattilainen valitsee luotetut tuotteet kokemuksen antamalla varmuudella. Väärässä kohtaa säästäminen voi tuoda hidastusta työhön esimerkiksi silloin, kun halpojen pensseleiden jouhet irtoilevat maalin sekaan. Niiden nyppimiseen voi tuhlata tovin, jos toisenkin.

Oikea työjärjestys

Ulkoseinän maalaamisessa on tärkeää myös oikea työjärjestys. Ammattilainen tekee asiat tehokkaassa järjestyksessä ja aina ylhäältä alaspäin.

”Rajaukset tehdään ensin, sitten jatketaan isoihin pintoihin, mahdollisimman tasaisilla ja yhtäjaksoisilla vedoilla.”

Väärässä järjestyksessä tehdessä suurin uhka on tehottomuus.

”Ja onhan se tympeää huomata, että otit suojaukset pois ja niitä olisikin vielä tarvittu. Sitten monesti lähdetään oikomaan ja virheen sattuessa harmittaa, jos vaikka uusi hieno komposiittiterassi onkin täynnä roiskeita” Jonne muistuttaa.

Koska maalausta ei kannata tehdä suorassa auringonpaisteessa, on tärkeää myös ajoittaa maalaus oikeisiin kellonaikoihin.

”Käytännössä ajoitus on sitä, että kierretään rakennusta auringon mukaan, ollen aina varjon puolella. Aina se ei ole mahdollista, joskus joutuu hetken olemaan auringossa. Suurin ongelma tulee peltikattojen kanssa ja niitä maalataankin joskus yötä vasten. Suorassa vesisateessakaan ei maalata, silloin tehdään niitä pintoja, jotka ovat suojassa vaikka terassin alla.”

Oikea maalivalinta

Oikean maalin valintaa ei myöskään voi riittävästi painottaa. Maalin valitseminen lähtee maalattavasta pohjasta ja mahdollisista aiemmista tuotteista. Jos ulkomaalausten alla on jo tietyn tyyppinen tuote, on päälle maalattavalla tuotteella sovittava siihen. Mikäli ne eivät sovi yhteen, voi maali hilseillä ikävästi.

Pitkän linjan ammattilaisilla on varmaa tietoa eri maalien käyttäytymisestä.

”Käytämme vain tuotteita, jotka on viidentoista vuoden kokemuksella todettu hyviksi ja toimiviksi. Reklamaatioita saaneet maalit vaihdamme pois käytöstä.”

Scroll to Top