Peltikaton huolto

Vaikka peltikatto onkin pääpiirteissään helppohoitoinen, hyvällä ja säännöllisellä huollolla on paljon vaikutusta sen käyttöikään. Ilman huoltoa jäänyt peltikatto saattaa olla vaihdon tarpeessa jo alle 20 vuodessa, kun taas siistinä ja toimivana pidetty peltikatto voi kestää reilusti yli 50 vuotta.

Peltikatteita on myös erilaisia paksuuden, materiaalin ja kuvioinnin suhteen, ja niiden kestävyyksissä on eroja. Kestävin näistä on konesaumattu peltikatto, jonka elinkaari voi hyvällä huollolla jatkua jopa sataan vuoteen asti.

Peltikatolle tyypillisiä ongelmia ovat pinnoitteen kuluminen, ruoste ja näiden molempien aiheuttama reikiintyminen. Katon puhtaana pitäminen roskista ja irtoliasta ehkäisee kaikkia näitä, sillä silloin katon pinta pysyy kuivempana. Vastamaalatun peltikaton pitää yleensä puhtaana jo pelkkä sadevesi, mutta mitä enemmän pinnoituksen uusimisesta on aikaa, sitä enemmän peltikaton puhdistukseen on panostettava.

Puiden varjojen alla olevat osat katosta tarvitsevat puhdistuksen vähintään kerran vuodessa. Peltikatteen toimittaja edellyttää takuun säilymiseksi, että katto käydään dokumentoidusti läpi kerran vuodessa. Varmistaaksesi peltikaton jatkuvan toimivuuden suorita seuraavat asiat.

Puhdistamalla katon ja poistamalla lian sekä kaikki mahdolliset haitalliset asiat, jotka voisivat jäädä kattoon kiinni, auttavat parantamaan katon elinikää ja ulkonäköä. Tämä voi näyttää helpolta, mutta peltikaton oikeaoppiseen ja turvalliseen puhdistamiseen on olemassa tarkka prosessi, ettei peltikatolle, rakennukselle tai puhdistajalle koituisi vahinkoa.

Katolta tulevat lehdet, risut ja vastaavat päätyvät tavallisesti ränniin. Rännit menevät helposti tukkoon, mikä yleensä aiheuttaa veden kertymisen väärään paikkaan. Seisova vesi myös ruostuttaa rännit ennenaikaisesti. Rännit olisi hyvä puhdistaa kerran vuodessa.

Katolla olevat roskat eivät näytä vain epämiellyttäviltä mutta voivat myös naarmuttaa peltikaton maalipintaa. Tarkista, ettei jiireissä tai loivissa paikoissa katolla ole roskia. Mikäli havaitset niitä, poista ne.

Kuten missä tahansa maalipinnassa, myös peltikaton pinnalta etsitään naarmuja ja haalistumia tai tiivisteiden halkeamia. Näitä syntyy aina jossain vaiheessa katon elinkaarta. On tärkeää tarkistaa ja korjata ne mahdollisimman nopeasti, ennen kuin lisävahinkoja syntyy. Pintanaarmut voivat johtua asennusvirheestä tai vaikkapa oksasta, joka on myrskyssä lentänyt katolle. Onneksi nämä on helppo korjata pinnoittamalla.

Scroll to Top