Peltikaton maalaus

Hyvinkin hoidetun peltikaton pintaa rasittavat jatkuvasti säiden vaihtelut, aurinko ja lumimassat. Jotta peltikatto pysyisi hyväkuntoisena, maalipinnan uusiminen on tarpeen noin 10–15 vuoden välein. Huoltomaalauksen ajankohtaisuuden tunnistaa maalin hilseilystä, värin haalistumisesta ja pellin ruostumisesta, mutta viisaampaa on toimia jo ennen näiden merkkien ilmaantumista.

Peltikaton maalaus aloitetaan aina katon perusteellisella pesulla. Mahdolliset ruostekohdat hiotaan pois, ja vanha hilseilevä maali harjataan tasaiseksi, jotta uusi maalikerros tarttuu pintaan hyvin. Maalauksen jälkeen peltikatto on taas vuosiksi suojassa ruostumiselta ja näyttää yhtä edustavalta kuin uutena.

Jos aiemmasta tuotteesta ei ole tietoa, on suositeltavaa käyttää vesiohenteista maalia, joka sopii sekä vesi- että liuotinohenteisen maalin päälle.

Ennen peltikaton maalausta katto pitää pestä huolella, sillä maali ei tartu likaiseen tai huonosti huuhdeltuun pintaan. Myös muut pohjatyöt kannattaa tehdä huolella. Teräsharja on paras apuväline sekä irtonaisen maalin että ruosteen poistoon. Pahoin hilseilleen pinnan voi käsitellä myös maalinpoistoaineella. Katon ruostekohdat tulee hiertää puhtaalle peltipinnalle, minkä jälkeen kohta pohjustetaan ruosteenestomaalilla.

Peltikaton maalaukseen pouta on paras maalaussää, mutta kovin aurinkoinen keli ei ole hyväksi. Paras lopputulos syntyy, kun kattopellin pinta on 5–30-asteinen ja ilman suhteellinen kosteus on alle 80 prosenttia. Jos peltikatto on maalatessa liian kuuma, pinnasta voi tulla laikukas ja hilseilevä. Ilta- ja aamukaste tuottavat myös virheitä. Lämpötila ei saa yölläkään laskea alle viiden asteen.

Maalaamaton katto eli galvanoitu pelti saa olla pinnoittamatta pari vuotta, jotta sen pinta hapettuu himmeäksi ja sopivaksi maalaamiselle. Odotusaikaa voi lyhentää hiekkapesulla. Myös muovipinnoitettuja peltikattoja voi maalata, kunhan pinnoite on hyvin kiinni alustassaan. Pellin kääntöpuolelta voi katsoa pinnoitetyypin, jonka perusteella voi valita kattoon sopivan maalin.

Muista myös turvallisuus! Käytä katolla ja telineillä aina kunnollisia turvavaljaita ja -köyttä. Kiinnitä köysi riittävän lujaan ja pitävään paikkaan.

Scroll to Top