Tiilikaton maalaus

Kun puhutaan tiilikaton maalauksesta tai pinnoituksesta, jää käsitteen sisälle monta kysymysmerkkiä. Mitä eroa on pinnoituksella ja maalauksella? Termejä käytetään sekaisin, ja se voi sekoittaa kuluttajia. Maalauksella tai pinnoituksella tarkoitetaan yleisesti maalin levittämistä maalattavalle pinnalle joko pensselillä tai ruiskulla.

Tiilikatolle on olemassa erilaisia pinnoitteita maalien lisäksi. Niitä kutsutaan myös “tiilikaton pinnoittamiseksi”. Nämä pinnoitteet ovat värittömiä, vettä hylkiviä aineita, joilla suojataan tiilen pintaa. Nämä suojapinnoitteet kestävät yleensä 2–5 vuotta tiilen pinnassa.

Tiilikaton maalaus lisää parhaimmillaan katon käyttöikää 15–25 vuodella. Katto pestään korkeapainepesurilla pyörivällä tehosuuttimella. Kaikki kasvusto, lika ja hiekaksi hajonnut tiilen pinta lähtevät irti. Tiilestä tulee täysin huokoinen pesun jälkeen, minkä takia kattoa ei koskaan tule pestä painepesurilla, jos kattoa ei ole tarkoitus pinnoittaa tai maalata pesun jälkeen. Kun katto on pesty, levitetään sammaleenpoistoaine, joka muuttaa tiilen pH-arvon eloperäiselle kasvulle haitalliseksi. Myös rännit huuhdellaan, ja piha siivotaan.

Viimeisenä työvaiheena on tiilikaton pinnoitus. Pinnoituksessa voidaan käyttää värittömiä, tiilen kosteudenhylkivyyttä lisääviä aineita tai maaleja. Väritön suojapinnoite voidaan levittää katolle matalapaineruiskulla, kun taas maalipinnoite levitetään korkeapaineruiskulla kahteen kertaan.

Tiilikaton maalaus antaa koko talolle huolitellun vaikutelman. Esteettisen hyödyn lisäksi katon maalaus antaa katolle kestävyyttä. Tiilikatot ovat pitkäikäisiä kattomateriaaleja ja hyvä valinta helppohoitoisuutensa ja kestävyytensä takia.

Optimaalisin sää katon pinnoitukseen on tyyni pilvipouta. Lämpötilan tulisi olla 5°C vesiohenteisilla maaleilla maalattaessa. Ylintä lämpötilarajaa ei sinänsä ole, vaikka kuumilla keleillä maali voikin kuivua liian nopeaa. Tällöin työstäminen voi käydä hankalaksi, eikä maali ehdi imeytyä yhtä tehokkaasti kuin viileämmillä keleillä. Pyri välttämään helteillä maalaamista.

Seuraa sääennustuksia, jottei sade yllätä kesken maalaustyön. Ota huomioon aamu- ja iltakaste, ja vältä maalaamista kosteilla keleillä. Liian aikaisin aamusta tai myöhään illasta ei kannata kattoa ruveta maalaamaan. Vesiohenteiset maalit kuivuvat kuitenkin nopeaa, ja huokoinen tiilipinta imee maalia tehokkaasti. Riippuen sääolosuhteista maali voi kestää sateen rasitusta jo tunnin kuluttua maalaamisesta. Muista aina varmistaa oikeiden materiaalien valinta ammattilaiselta, ja pyydä maalarimme käymään paikan päällä!

Scroll to Top