Huolto maalaus

Huoltomaalaus pitää rakenteet uudenveroisina

Huoltomaalauksen yleissääntö on, että julkisivujen ulkopinnat tulisi maalata n. 10 vuoden välein. Kuullotteilla tehdyissä julkisivukäsittelyissä huoltoaika on huomattavsti lyhyempi 3-7 vuotta. Kivipintaisilla taloilla voidaan päästä jopa kaksinkertaiseen huoltoväliin samoin kuin kattopinnoilla.

Huoltomaalaustarvetta mietittäessä yleensä ensimmäisenä tulee vastaan näkyvät puutteet ulkopinnoissa esimerkiksi maalipinnan hilseily, sävyn haalistuminen ja maalipintaan homepilkut. Näitä vaurioita kohdatessa viimeistään on hyvä ottaa talon huoltomaalaus ohjelmistoon.

Maalipinta kuluu harvoin tasaisesti, koska kulumiseen vaikuttaa paljon muun muassa ilmansuunta sekä talon ympäristö. Tämän vuoksi ulkoverhouskin kannattaa tarkastaa vuosittain, jolloin mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa. Kun huoltomaalaus tehdään riittävän ajoissa, maalaustyö on kevyempi suorittaa ja sen myötä myös edullisempi tilattaessa työ ulkopuoliselta.

Pohjatöiden merkitystä ei voi liikaa korostaa talon ulkopintoja maalattaessa. Huolimattomasti tehdyt pohjatyöt ovat yksi yleisimmistä syistä maalaustyön epäonnistumiseen. Huolelliset pohjatyöt takaavat, että maalattu pinta näyttää tasaisen kauniilta ja että uusi maalipinta kestää tulevien vuosien rasitukset.

Pohjatöihin sisältyy maalattavien pintojen puhdistaminen ja vanhan, huonosti kiinni olevan maalin poistaminen. Jos maalattavissa pinnoissa on vähänkin homepilkkua, tulee seinät pestä homepesuaineella. Homepesuaine estää homeen uudelleenleviämisen uuden maalipinnan alla. Yleisesti ottaen pinnat on suositeltavaa pestä veden kanssa, mutta joissain tapauksissa riittävä toimenpide pohjien puhdistamiselle voi olla harjaaminen.

Seinien puhdistuksen jälkeen on vuorossa vanhan maalin poistaminen. Kaikkea maalia ei suinkaan ole tarvetta poistaa, vaan riittää, että poistetaan heikosti alustassaan kiinni oleva maali. Pohjatöiden yhteydessä on hyvä samalla tarkistaa, onko puuverhouksessa lahoja puuosia. Tämä selviää esimerkiksi puukon avulla. Jos puukon kärki uppoaa helposti puuhun, on puuosa vaihdettava uuteen.

Huolellisesti tehtyjen pohjatöiden jälkeen on mukava siirtyä maalaamaan. Ensimmäinen vaihe on pohjamaalata kaikki puupinnoille kaavitut kohdat. Pohjamaalauksen voi tehdä erillisellä pohjamaalilla, mutta samalla tavalla pohjamaaliksi soveltuu noin kymmenen prosenttia ohennettu pintamaali.

Jos pohjamaaliksi valitaan muu kuin pintamaali, on tärkeä varmistua sen yhteensopivuudesta käsiteltävän pinnan ja valitun pintamaalin kanssa. Pintamaalauksessa tärkeitä asioita ovat muun muassa huolelliset rajaukset ja riittävä suojaaminen sekä sopiva maalimäärä, johon vaikuttaa oleellisesti valittu maalityyppi, eteneminen yksi alue kerrallaan yhtenevän maalausjäljen saavuttamiseksi sekä tietysti oikean maalaussään valitseminen.

Jos talon väri pysyy samana, riittää useimmiten yksi maalauspinta. Väriä vaihdettaessa sen sijaan tarvitaan kahteen kertaan maalaus.

Scroll to Top