Rapatun seinän maalaus

Rapattu seinä on hoidettuna kestävä ja kaunis, mutta onnistuuko rapatun seinän maalaus?

Vastauksemme on kyllä! Maalaaminen on yleinen tapa antaa myös rapatulle seinälle uusi ilme ja suojata sitä ulkoisilta vaikutuksilta. Maalaaminen myös auttaa tasaamaan ja yhtenäistämään seinän pintaa. Siistipintaisessa rappauksessa on tyyliä ja tunnelmaa!

Rapattu seinä suojaa rakennusta

Rapattuja ulkopintoja suosittiin etenkin 1940- ja 1950 -lukujen rakentamisessa, joten usein rapatut pinnat ovat ehtineet jo kokea monia vuosikymmeniä ja ehkäpä nähdä useamman maalarin ja maalipinnankin. Ajan patina ja aiemmat käsittelyt voivat siis jo näkyä ja tuntua niiden pinnassa. Maalaustehon toimitusjohtaja Jonne Riihimäelle rapatut talot ovat hyvin tuttuja vuosien varrelta.

”Vanhan talon kohdalla on erityisen tärkeää tunnistaa aikaisempi maalityyppi, sillä kerroksia on vanhoihin kivitaloihin voinut tulla vuosien varrella jo useita. Sen jälkeen osataan valita pohjustusmenetelmät ja oikea maali.”

Rappauksella rakennukseen saadaan ainutlaatuinen ja perinteinen ilme, joka voi sopia erityisesti historialliseen tai maaseutuympäristöön. Rappauksella on myös esteettisyyden lisäksi muitakin hyviä ominaisuuksia.

Rappaus on kestävä pinta, joka suojaa rakennusta sään ja muiden ulkoisten tekijöiden aiheuttamilta vaurioilta kuten kosteudelta, auringolta, lämpötilan vaihteluilta ja mekaanisilta rasituksilta. Rappaus on myös hengittävä materiaali, joka mahdollistaa kosteuden haihtumisen seinärakenteista. Siten se vähentää homeen ja lahovaurioiden riskiä. Rappaus voi eristää myös ääntä, jolloin se voi luoda rauhallisemman sisäympäristön.

Rappauksen korjaus on taitolaji

Suomessa mm. pakkastalvet aiheuttavat rappauksiin pintojen halkeilua ja lohkeilua. Rapatut seinät on tarkastettava siksi ajoittain ja ne on pidettävä myös puhtaana.

”Yleiset mikrohalkeamat saadaan kuntoon huoltomaalauksella.” Jonne kertoo.

Rapatun pinnan täydellinen vaihtaminen tulee tarpeeseen vasta silloin, kun vauriot ovat ehtineet suuremmiksi.

”Suurempien halkeamien korjaaminen onkin sitten oma taiteenlajinsa. Aikoinaan rappauksia tehtiin paljon käsin ja ne ovat sen aikaisen maalarimestarin kädenjälkeä. On haastavaa saada korjatusta kohdasta samanlaista, joskus joutuu ottamaan ihan vanhan kansan konstit käyttöön. Olenpa hakannut pintaa koivunlehdilläkin, jotta lopputulos istuisi aiempaan kuvioon!” Jonne naurahtaa.

Oikean tuotteen valinta on tärkeää

Rapatun seinän maalaamisessa voidaan mennä myös ojasta allikkoon, jos kohteen erityispiirteitä ei osata ottaa huomioon. Pinta on ehdottomasti pestävä ennen sen työstämistä. Oikeiden tuotteiden valinta on tärkeää, jotta lopputuloksesta tulee kestävä.

”Rapatussa pinnassa yleensä tarvitaan primer, pohjuste tai vähintään maalin sekaan laitettava pohjuste. Maalityypin valinta, onko silikaattimaali vai silikoniemulsiomaali vai kalkkimaali – riippuu aiemmasta maalityypistä.”

Vanhoissa kalkkimaalatuissa kohteissa vanha maali olisi ehdotonta saada täysin pois ennen uutta käsittelyä.

”Se on sellaista jauhemaista, mutta se kyllä lähtee hyvin, kun antaa sille vettä, pesuainetta ja harjaa ja laittaa perään pohjusteen” Jonne tietää.

Kun pinta on rapattu, siihen on muodostunut teräviä kulmia ja monenlaista muotoa. Silloin se vaatii maalaajaltaan enemmän voimankäyttöä ja kunnon telaa.

”Se käyttäytyy ihan eri tavalla kuin puupinta, siinä täytyy tehdä töitä, että maali saadaan kaikkialle ja maali kiinnittymään. Jos sävyä vaihdetaan, on maalia laitettava useita kerroksia.” Jonne kertoo.

Jos kivitalon pinta on päässyt pelkästään likaantumaan ja se halutaan siistiä katseen kestävään kuntoon, on kuivajääpuhallus hyvä ratkaisu rapatulle pinnalle. Sillä saadaan pois sammalet, likaantumat ja vihertymät nopeasti ja helposti. Kerromme tästä mielellämme lisää tai voit lukea kuivajääpuhalluksesta myös esimerkiksi TÄSTÄ.

Scroll to Top